Poliisi arvioi etukäteen, että ilmastomarssille osallistuisi noin 3000‒5000 ihmistä. Arvio ylittyi reilusti.

Kuvakooste ilmastomarssilta: Vakavia kasvoja, vakavia ajatuksia

Ilmastomarssi keräsi 20.10.2018 Helsingin keskustaan noin 8000 ilmastosta huolestunutta ihmistä. Hyvän sään aikana taltioi kulkueen tunnelmia ja pääsi hetkeksi seuraamaan maailman ajankohtaisimman ilmastotaistelijan, 15-vuotiaan Greta Thunbergin vierailua.

Kuvat: Linda Manner · Sanat: Silja Annila · 
Video: Ella Kiviniemi · Haastattelu: Johannes Roviomaa · Alunperin julkaistu: 21/10/2018


 

Yksi tapahtuman odotetuista kohokohdista oli ruotsalaisen ilmastoaktivisti Greta Thunbergin puhe. 15-vuotias Thunberg on koululakossa joka perjantai, sillä hänen mukaansa ruotsalaiset päättäjät eivät tee tarpeeksi ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Thunberg saapui Suomeen päiväseltään yhdessä isänsä Svanten kanssa.

Thunbergin puhe sisälsi tiukkaa faktaa ilmastonmuutoksesta. Hän on perehtynyt ilmastonmuutokseen 9-vuotiaasta lähtien. Thunberg muistutti puheessaan yleisöä ilmastokriisin kiireellisyydestä. ”Meillä on jo olemassa ratkaisuja, nyt meidän vain pitäisi ottaa niitä käyttöön”, hän totesi.

Puheensa jälkeen Thunbergillä oli aikaa vain muutamalle haastattelulle, sillä paluulaiva Ruotsiin oli lähdössä jo iltapäivällä. Ruotsin katsotuin kaupallinen tv-kanava TV4 sai Thunbergin tunnelmat puhelimen välityksellä suoraan lähetykseen. Suora lähetys ei Thunbergia juuri hetkauttanut, vaan hän vastasi ytimekkäästi haastattelijan kysymyksiin ja esitteli kännykän kameran avulla torilla kulkueeksi järjestäytyvää ihmisjoukkoa.

Jos kerran ihmiset ovat pystyneet muuttamaan maapallon ilmaston, sen pitäisi olla ykköshuolemme. Meidän pitäisi puhua vain siitä. Mutta kukaan ei sanonut siitä mitään, jatkoimme vain kuten ennenkin. Minusta se oli erikoista.”

Greta Thunberg

Ilmastomarssi toi yhteen eri ikäisiä ihmisiä. Mielenilmauksessa näkyi paljon perheitä. Kylteissä muistutettiin lasten oikeudesta turvalliseen, elinkelpoiseen maapalloon.

Marssilla raikui myös laulu. Ilmastokuoro oli kehittänyt tuttuihin sävelmiin uusia, päivän teemaan sopivia sanoituksia.

Popkulttuuri-viittaukset olivat yleisiä kulkueen kylteissä. Kun kulkue pääsi Eduskuntatalon eteen, moni kuvasi ja bongaili suosikkilauseitaan kylteissä.

Monen kyltin viesti oli, ettei ihmiskunnalla ole varasuunnitelmaa.

Eduskuntatalolla kuultiin niin poliitikkojen kuin järjestöjen puheita. Suurimmat reaktiot ja suosionosoitukset sai aikaan Suomen saamelaisnuoret ry:n puheenjohtaja Petra Laitin puhe, joka kirvoitti kehuja myös sosiaalisessa mediassa. Pääasiassa yleisö seurasi puheita vakavin kasvoin, välillä huutamaan intoutuen.

Eduskuntatalon portailla oli edustettuna kaikki eduskuntapuolueet perussuomalaisia lukuun ottamatta. Poliitikot esittelivät puolueidensa kantoja ja aikatauluja ilmastotoimien toteuttamisessa. Moni toivoi ilmastokysymyksien nousevan esiin myös ensi kevään eduskuntavaaleissa, mutta ei vaikuttanut aina kovin vakuuttuneelta. “Yrittäkää enemmän”, yleisöstä huudettiin.

Silja Annila

Silja Annila on erikoistunut ilmastoasioiden lisäksi tieteestä kirjoittamiseen. Hän työskentelee tällä hetkellä viestintäasiantuntijana tiede- ja asiantuntijaviestintään erikoistuneessa Kaskas Mediassa.

Linda Manner

Linda Manner on valokuvaaja, jota kiinnostaa ihmisen ja ympäristön suhde. Hän tekee tällä hetkellä ensimmäistä dokumentaarista kuvaprojektiaan. Manner on työskennellyt mm. Helsingin Sanomilla kuvaajana ja kuvatoimittajana.

Ella Kiviniemi

Ella Kiviniemi on vapaa valo- ja videokuvaaja ja valokuvataiteen opiskelija. Kiviniemen ottama Hyvän sään aikana -kirjan kansikuva pakastetusta riekosta palkittiin Vuoden Lehtikuvana 2017.

Johannes Roviomaa

Johannes Roviomaa on toimittaja ja viestinnän ammattilainen, joka on erikoistunut ympäristöä, tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta käsitteleviin teemoihin.