Tietokirja siitä, miten ilmaston lämpeneminen iskee maahamme ja miten me reagoimme siihen.

Hyvän sään aikana – mitä Suomi tekee, kun ilmasto muuttaa kaiken julkaistiin Into Kustannuksella syksyllä 2017.

Teos on julkaistu myös äänikirjana, joka löytyy muun muassa BookBeatista, Nextorysta, Storytel-palvelusta, Elisa Kirja -palvelusta ja useiden kirjastojen valikoimasta. Hyvän sään aikana on kuunneltavissa myös Celiasta.

Hyvän sään aikana – mitä Suomi tekee, kun ilmasto muuttaa kaiken on vuonna 2017 julkaistu tietokirja ilmastonmuutoksesta ja Suomesta. Kirja palkittiin Kanava-palkinnolla vuoden parhaana tietokirjana ja valittiin tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaaksi sekä voitti Yleisö-Finlandian. Ella Kiviniemen kuvaama kansikuva valittiin Vuoden lehtikuvaksi Kuvajournalismi 2017 -kilpailussa. Syksyllä 2018 kirjan työryhmä sai tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon.

Tällä vuosisadalla ilmasto muuttaa kaiken. Suomella on yksi jalka vanhassa maailmassa: siellä metsäteollisuus ja tehomaatalous ohjaavat politiikkaa, jatkuva kasvu perustuu öljyn kulutukseen, ja jokaisella uudella sukupolvella on aina edeltäjiään enemmän tavaraa ja hyvinvointia. Toinen jalka on astumassa täysin toisenlaiseen maailmaan, jota emme vielä tunne.

Hyvän sään aikana tutkii Suomea keskellä ihmiskunnan historian jännittävintä käännettä. Kun luonnonvoimat uhkaavat karata ihmisen hallinnasta ja mullistavat talouden ja politiikan, pieni maa yrittää keksiä itsensä uudelleen. Sen asukkaat satsaavat biotalouteen ja kehittävät uusia kasviproteiineja, perustavat omavaraisyhteisöjä ja investoivat asejärjestelmiin. He pelkäävät muutosta, kiistävät muutoksen ja toivovat muutosta.

Teos yhdistää ilmastonmuutoksen eri tasot arkisesta planetaariseen. Kirjoittajat penkovat Suomen kestämättömimpiä valtarakenteita, tapaavat tulevaisuuden ilmastopakolaisia ja ja selvittävät, miten demokratiamme voisi kestää muutospaineen. Kirja tutkii erityisesti ihmisyhteisöä: miten me ihmiset reagoimme ja sopeudumme muutoksiin, miten meidän luomamme järjestelmät korjaavat kurssiaan?

Kirjan on kirjoittanut 21 journalistiikan opiskelijaa Tampereen yliopistosta vierailijaprofessori Hanna Nikkasen ohjauksessa.

Hanna Nikkanen on tutkiva toimittaja, joka on julkaissut neljä tietokirjaa sekä saanut muun muassa tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon ja Bonnierin suuren journalistipalkinnon. Hän kirjoittaa yritystoiminnasta, internetistä ja ympäristöstä. Nikkanen on yksi pitkää journalismia julkaisevan Long Playn perustajajäsenistä, ja hän toimii Tampereen yliopiston journalistiikan vierailijaprofessorina lukuvuonna 2016–2017.

Hyvän sään aikana -kirjan työryhmään kuuluivat Silja Annila, Elli Harju, Sanni Harmanen, Tiina Heikkilä, Juho Kankaanpää, Esa Keskinen, Ella Kiviniemi, Minea Koskinen, Linda Manner, Sanni Mattila, Jannika Melkko, Erkki Mervaala, Markus Mäki, Samuli Niinivuo, Alma Onali, Sanna Pekkonen, Lasse Poser, Johannes Roviomaa, Reetta Rönkä, Sinikka Suominen ja Kaisa Uusitalo.

Hyvän sään aikana – mitä Suomi tekee, kun ilmasto muuttaa kaiken julkaistiin Into Kustannuksella syksyllä 2017.

Teos on julkaistu myös äänikirjana! Se löytyy muun muassa BookBeatista, Nextorysta, Storytel-palvelusta, Elisa Kirja -palvelusta ja useiden kirjastojen valikoimasta.