Kolme ilmastosyntiäni – näin ilmastoahdistus sai minut toimimaan

Ilmastoahdistukseni johtuu siitä, että maapallomme tulevaisuutta ei ole turvattu. Edelleen löytyy ihmisiä, jotka eivät usko ilmastonmuutoksen olevan todellinen, kirjoittaa kolmea omaa ilmastosyntiään pohtiva lukiolainen Leila Ali.

Sanat: Leila Ali · Kuva: Liinu Nieminen · Julkaistu: 27.06.2019

Levottomasti nukuttu yö takana, pitkä päivä edessä. Miten tästä selviää? Kuuma suihku, varmasti virkistää. Tosin pitkä kuuma suihku tarkoittaa sitä, että en ehdi tehdä ja syödä aamupalaa. Lisäksi tuhlaan lämmintä vettä, mikä harmittaa. Yritän viettää suihkussa vain sen verran aikaa, että saan peseydyttyä.

Onneksi lähikauppa sentään on lähellä, joten ehdin hyvin napata aamupalan kaupasta mukaan. Kauppaan kävellessä mietin syitä siihen, miksi nukuin huonosti viime yönä. Mieleeni juolahtaa välittömästi muutama asia. Koulun takia olen kärsinyt kovasta stressistä, mutta myös etenevä ilmastonmuutos ahdistaa. Ilmastoahdistukseni johtuu siitä, että maapallomme tulevaisuutta ei ole turvattu. Edelleen löytyy ihmisiä, jotka eivät usko ilmastonmuutoksen olevan todellinen

Ilmastonmuutoksesta puhuminen ja kirjoittaminen eivät yksinään riitä. Meidän pitää myös nähdä tekoja, varsinkin sellaisilta ihmisiltä, jotka inspiroivat meitä itseämme ja joilla on vaikutusvaltaa.

Ilmastoahdistukseni johti siihen, että aloin pohtimaan enemmän omaa kulutustani. Esimerkiksi sitä, kuinka aivan liian usein ostan hätäpäissäni aamupalaksi kaupasta jugurtin, jossa on se ihanan kamala muovilusikka. Paremmin aikatauluttamalla ja pitämällä mielessä sen, että pienetkin teot vaikuttavat, pystyn jatkossa syömään aamupalani aina kotona.

Kesällä tarvitsen todella usein omat eväät mukaan. Olen jo päättänyt tekeväni eväät kotona, ettei tarvitse ostaa joka päivä isoa kasaa muovijätettä. Ympäristö hyötyy ja ruoka on terveellisempää ja edullisempaa.

Myös vaatteet mietityttävät yhä enemmän. Meidän on hyvä huomioida maapalloamme myös vaateostoksissamme. Olen pohtinut, kannattaako jokaista kivan näköistä paitaa tilata netistä. Ympäristöystävällisempää olisi mennä kauppaan sovittamaan vaatteita ja valita oikeasti vain se, mille on tarvetta ja mikä sopii hyvin. Ehkä se oikea löytyykin kierrätettynä kirppikseltä!

Koska en matkusta paljon maailmalla enkä heitä ruokaa pois tai asu hirveän leveästi, voin hyvin mielin keskittyä kolmeen ilmastosyntiini. Siihen, että en vietä jatkossa useita kymmeniä minuutteja suihkussa, ja siihen, että en shoppaile asioita, mitä en tarvitse. Nälän iskiessä pyrin välttämään muovivuorien ostamista.

Yksilöillä ei ole varaa jättää toimimatta. Sen takia haastan jokaisen valitsemaan kolme asiaa, joista aloittaa maailmamme elvyttäminen.

Nyt.

Suomessa kaikille täysi-ikäisille tasa-arvoista ilmastonmuutoksen hillintää on esimerkiksi äänestäminen.”

Tämä artikkeli on toteutettu yhteistyössä Sammon keskuslukion viestintälinjan kanssa. Lukiolaisten pop-up-toimituksessaan tekemiä yhteistyösisältöjä julkaistaan kevään aikana Hyvän sään aikana -verkkomedian kanavissa.