Ilmastotalous Osa 1: Valtio, eriarvoisuus ja ilmastonmuutos

Hyvän sään aikana -podcastin kolmannella kaudella käsittelemme ilmastonmuutoksen ja talouden suhdetta eri näkökulmista hyvinvointiyhteiskunnasta innovaatiorikkaaseen tulevaisuuteen. Ensimmäisen jakson keskiössä on valtio.

Suomi on hyvinvointivaltio, mutta sitä ei ole rakennettu ilmaston kannalta kestävälle pohjalle.

Maaliskuun viimeisenä viikonloppuna vietetty Earth Hour on joka vuosi lähempänä Suomen ylikulutuspäivää – hetkeä, jolloin kaikki planeetan uusiutuvat luonnonvarat olisivat käytetty loppuun tämän vuoden osalta, mikäli kaikki valtiot kuluttaisivat luonnonvaroja Suomen tavoin. Tänä vuonna ylikulutuspäivää viettivät 5. huhtikuuta Suomen lisäksi myös Belgia ja Saudi-Arabia. Kunkin maan kulutustavoilla tarvittaisiin siis noin kolme maapallollista resursseja nykyisen elintason ylläpitämiseksi.

Eri valtiot ovat siis eriarvoisessa asemassa ilmastonmuutokseen nähden. Monen muun rikkaan kansan tavoin suomalaiset ovat merkittävästi paremmassa asemassa ilmastonmuutoksen vaikutuksiin varautumisen suhteen kuin köyhemmät valtiot, jotka myös kärsivät ilmastonmuutoksen vaikutuksista eniten. Päästörikas länsi on myös vaikuttanut ilmastonmuutoksen vauhdittamiseen ja on siten vastuussa sen vaikutuksista merkittävästi enemmän kuin köyhemmät valtiot.

Voidaanko ilmastonmuutosta hillitä markkinaehtoisesti? Entä voidaanko nykyisenkaltainen hyvinvointivaltion pohjoismainen malli säilyttää maapallon kantokyvyn rajoissa? Kuinka taataan oikeudenmukaisuus ilmastoratkaisuja ja -veroja suunniteltaessa?

Näistä teemoista keskustelemme ensimmäisen Ilmastotalous-podcastin vieraan, Tampereen yliopiston taloustieteen professori Matti Tuomalan kanssa.

Toimituksen huomio! Jakso on äänitetty ennen koronapandemiaa.

Kuuntele jakso alta.

toimittanut

Erkki Mervaala

Erkki Mervaala on tutkija Suomen ympäristökeskuksessa. Häntä kiinnostaa erityisesti ilmasto- ja talouspuheen kehykset.