Työryhmä ja Hanna Nikkanen. Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot 2018. Kuvaaja: Jaakko Lukumaa.

Hyvän sään aikana -kirjalle tiedonjulkistamisen valtionpalkinto

Opetus- ja kulttuuriministeriö on palkinnut ilmastonmuutosta käsittelevän journalistisen tietokirjan merkittävästä tiedonjulkistamistyöstä.

Tietokirjalle Hyvän sään aikana. Mitä Suomi tekee, kun ilmasto muuttaa kaiken on myönnetty tiedonjulkistamisen valtionpalkinto. Opetus- ja kulttuuriministeriö antaa vuosittain Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan esityksestä valtionpalkinnot merkittävästä ajankohtaisesta tai esimerkillisestä ja pitkäjänteisestä tiedonjulkistamistyöstä.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen luovuttaa seitsemän tiedonjulkistamisen valtionpalkintoa sekä elämäntyöpalkinnon keskiviikkona Säätytalolla Helsingissä. Elämäntyöpalkinto on suuruudeltaan 20 000 euroa ja muut palkinnot 15 000 euroa. Hyvän sään aikana -kirjan työryhmä palkittiin 20 000 eurolla.

Hyvän sään aikana on artikkelikokoelma, joka kertoo ilmastonmuutoksesta Suomessa. Sen on tehnyt 21 journalistiikan ja kuvajournalismin opiskelijaa tutkivan toimittajan Hanna Nikkasen johdolla Tampereen yliopistossa. Nikkanen oli lukuvuoden 2016–2017 yliopistolla vierailijaprofessorina.

Kirja julkaistiin lokakuussa 2017. Sen on kustantanut Into Kustannus.

Työryhmään kuuluu Silja Annila, Elli Harju, Sanni Harmanen, Tiina Heikkilä, Juho Kankaanpää, Esa Keskinen, Ella Kiviniemi, Minea Koskinen, Linda Manner, Sanni Mattila, Jannika Melkko, Erkki Mervaala,Markus Mäki, Samuli Niinivuo, Alma Onali, Sanna Pekkonen, Lasse Poser, Johannes Roviomaa, Reetta Rönkä, Sinikka Suominen ja Kaisa Uusitalo.

Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta toteaa perusteluissaan, että kirjan tavoitteena ei ole kuvata ilmastonmuutosta vain tulevien sukupolvien haasteena vaan koko ajan tapahtuvana mullistuksena.

– Tämän lupauksen kirja lunastaa erinomaisella feature-journalismista tutulla otteella, jossa asiat tuodaan esille ihmisten ja tekojen kautta. Tietokirjoittajat vievät lukijan tutkimusmatkalle Suomeen, jossa eletään jo kaikenmuutoksen (everything change) keskellä.

Neuvottelukunnan mukaan kirja todistaa, että ilmastojournalismi voi olla kiinnostavaa ja mukaansatempaavaa, pelottavaa mutta myös toiveikasta.

–  Erityiskiitoksen ansaitsee myös kirjan esteettinen ulkoasu, jossa kuvat ja tietokuviot välittävät tietoa ja herättävät tunteita.

Kirjan työryhmä on perustanut Hyvän sään aikana –verkkomedian ja jatkanut alustalla ilmastojournalismin tekemistä. Verkkomedia perustettiin keväällä 2018.

Kirjan tekijät kiittävät neuvottelukuntaa sekä opetus- ja kulttuuriministeriötä tunnustuksesta. Kiitokset kirjan synnystä kuuluvat erityisesti haastateltaville, asiantuntijoille, kustantamolle ja kustannustoimittajalle.