Sanat: Toimitus · Kuva: Ella Kiviniemi · 20.1.2020
Yksilön valinnoilla on vaikutusta niin ilmastonmuutoksen hillinnän kuin oman hyvinvoinnin kannalta. Listasimme kymmenen vinkkiä kestävämmälle vuosikymmenelle.
Uusi vuosi, uusi elämä. Käyntiin pyörähtänyt 2020-luku on maapallon kannalta merkittävä ajanjakso. Päästövähennyksiä pitäisi saada aikaan, koska meillä ei ole takataskussa uutta maailmaa.
Politiikassa ja yritysmaailmassa on tapahduttava paljon, jotta maapallon keskilämpötilan nousu saataisiin mitenkään pidettyä Pariisin ilmastosopimuksen mukaisesti alle kahdessa asteessa esiteolliseen aikaan verrattuna.
Tällä hetkellä ollaan menossa kohti kolmen asteen nousua vuosituhannen loppuun mennessä, ja Suomessa lämpötila voi nousta ainakin talvikuukausina tuplasti. Tänä vuonna laajasti Suomessa nähty märkä ja musta talvi on saanut monet havahtumaan siihen, mitä ilmastonmuutos käytännössä tarkoittaa. Hiljattain julkaistun Ilmatieteen laitoksella tehdyn tutkimuksen mukaan terminen talvi lyhenee Etelä-Suomen rannikkoalueilla jopa yhdeksällä päivällä kymmenessä vuodessa.
Päästöjen hillintään tarvitaan valtioiden ja elinkeinoelämän yhteisiä ponnistuksia, mutta myös yksilön valinnoilla on merkitystä, koska ihmisten teoista päästöjä syntyy. Valinnoillamme on merkitystä myös siksi, että kuluttajat muuttavat tuotteiden ja palveluiden kysyntää. Yksittäisillä ihmisillä on myös mahdollisuus vaikuttaa muiden asenteisiin ja toimintatapoihin niin lähipiirissä, työpaikoilla kuin politiikassa.
Keskivertosuomalaisella yksittäisinä osa-alueina eniten hiilidioksidipäästöjä syntyy liikkumisesta, asumisesta ja ruuasta. Suuria päästölähteitä ovat esimerkiksi lentäminen, yksityisautoilu, liha ja maitotuotteet sekä fossiilisilla polttoaineilla tuotettu sähkö.
Elintavoista puhuttaessa moni potee syyllisyyttä, vaikka ohjeiden antamisella on harvoin tarkoitus syyllistää ketään. Toisaalta syyllisyys omista elintavoista kertoo usein siitä, että arvomaailma ja elämä käytännössä ovat ristiriidassa. Monelle ilmastoystävälliset teot ovatkin myös keino parantaa omaa hyvinvointia. Oman toiminnan muutos voi parhaimmillaan vähentää ilmastoahdistusta.
Hyvän sään aikana -toimitus on kerännyt vinkkejä ympäristön ja ilmaston kannalta kestävämpiin valintoihin alkaneelle vuosikymmenelle. Vinkit pohjautuvat tammikuussa ilmestyneeseen Rinna Saramäen kirjaan 250 ilmastotekoa, joilla pelastat maailman sekä Sitran vuonna 2019 julkaistuun 1,5 asteen elämäntavat -tutkimukseen ja 100 fiksua arjen tekoa -julkaisuihin.
1. Selvitä henkilökohtainen hiilijalanjälkesi
Selvittämällä kulutuksesi hiilidioksidipäästöt näet, mistä hiilijalanjälkesi syntyy. Näin voit tehdä muutoksia juuri niillä elämän osa-alueilla, joilla päästöjä aiheutuu eniten. Päästöt voi selvittää esimerkiksi Sitran pikaisessa Elämäntapatestissä, ympäristöjärjestö WWF:n Ilmastolaskurissa tai Suomen Ympäristökeskuksen (Syke) Ilmastodieetti-laskurissa. Kauppaketjut Kesko ja S-ryhmä tarjoavat nykyään myös mahdollisuuden tarkkailla ruokaostosten hiilijalanjälkeä.
2. Vaikuta asenteisiin
Kerro tuttavapiirillesi ilmastoystävällisistä teoistasi, kysy esimieheltäsi mahdollisuutta kulkea työmatka lentämättä tai pyydä lähikauppaasi vegaanisia tuotteita. Moni miettii oman arkensa valintoja, ja kaverin teot voivat antaa vahvistusta omien elintapojen muuttamiselle. Esimerkiksi työpaikalla aloitettu lentokeskustelu voi antaa sysäyksen muutokselle, vaikka se tapahtuisikin hitaasti.
3. Osta vähemmän
Yleisestä kulutuksesta syntyy keskivertosuomalaisella jopa enemmän päästöjä kuin asumisesta tai liikenteestä. Jättämällä turhat vaate-, elektroniikka- ja huonekaluostokset tekemättä, säästät ilmastoa ja ympäristöä. Ilmastotekojen ei tarvitse olla vain valinta kalliimpaan tuulisähköön tai vegaanijuustoon, vaan vaikuttaa voi yksinkertaisesti kuluttamalla vähemmän.
Työpaikalla aloitettu lentokeskustelu voi antaa sysäyksen muutokselle, vaikka se tapahtuisikin hitaasti.
4. Vähennä yksityisautoilua
Henkilöautoliikenteestä syntyy noin kymmenesosa Suomen kokonaispäästöistä. Suomessa ajetaan hyvin lyhyitä matkoja henkilöautolla: noin 28 prosenttia automatkoista on alle kolmen kilometrin pituisia. Mieti, mitkä matkoistasi voisit kulkea henkilöauton sijasta kävellen, pyörällä tai julkisilla liikennevälineillä. Pitkillä matkoilla juna on ilmastoystävällisin vaihtoehto.
5. Tee ostolista
Kirjaa ylös ostamasi vaatteet, ja mitä ne maksavat. Lähes kaikki aliarvioivat ostamiensa vaatteiden määrän. Kun pitää kirjaa ostetuista vaatteista vuoden verran, näkee paljonko oikeasti ostaa ja paljonko rahaa niihin käyttää. Samanlaista kirjaa voi pitää myös muista kulutustavaroista, joita sinulla on tapana ostaa paljon. Ovatko kaikki tarpeellisia?
Pääsääntöisesti käytettynä ostettu tavara on parempi vaihtoehto kuin uuden hankinta. Facebookin kirppisryhmissä ja käytetyn tavaran verkkosivuilla myydään valtavasti hyväkuntoista tavaraa ja vaatteita. Ennen kuin ostat uuden ruokapöydän, polkupyörän tai tuulitakin, mieti voisiko vanhan korjauttaa tai hankkia seuraavan käytettynä – uutta tavaraa edullisemmin.
6. Vältä ruokahävikkiä
Turhaan tuotettu ja hävitettävä ruoka kuormittaa aina ilmastoa. Tee kahden viikon ajan muistiinpanot poisheitetystä ruuasta. Kirjaa ylös, mitä heitit pois ja pohdi, miksi kyseinen ruoka jäi käyttämättä. Jatkossa voit jo osto- tai ruuanlaittotilanteessa toimia toisin.
Pääsääntöisesti käytettynä ostettu tavara on parempi vaihtoehto kuin uuden hankinta.
7. Lomalle lähelle
Kuten hiilijalanjälkilaskureista huomaa, lentämisen päästömäärät ovat yksilön kulutuksessa aivan omassa luokassaan. Vältä turhaa lentämistä ja mieti, mitä lomaltasi kaipaat. Viikonloppuna tai talvilomaviikolla voi lomailla myös oman tai lähikaupungin majatalossa tai hotellissa. Taidenäyttelykierros, illallinen ja hotelliaamupala junamatkan päässä voi olla aivan yhtä rentouttava kuin viikonloppu Keski-Euroopassa.
8. Vaihda uusiutuvaan energiaan
Asuminen on liikenteen rinnalla suurin yksittäinen suomalaisten kotitalouksien hiilipäästöjen lähde. Varsinkin jos kodissasi on sähkölämmitys, vaihtamalla uusiutuvilla energiamuodoilla tai ydinvoimalla tuotettuun sähköön vähennät tehokkaasti päästöjäsi. Sähköyhtiöt tarjoavat erilaisia uusiutuvan energian sähkösopimuksia. Hintaero tavalliseen sähkösopimukseen ei ole aina suuri.
9. Haasta ruokailusi
Muuta ruokailutottumuksia itsellesi tai kotitaloudellesi sopivalla tavalla. Syö kuukausi vegaanisesti, osta lihaa vain kerran viikossa, vaihda maitotuotteet vegaanisiin versioihin tai syö eläintuotteita vain viikonloppuisin. Päätä itse, mutta haasta aiemmat tottumuksesi.
10. Tarkista sijoituksesi
Jos sinulla on pankissa tai muualla sijoituksia, käy niitä hallinnoiman tahon kanssa läpi, mikä on sijoitustesi ilmastovaikutus. Saat selvyyden siitä, mihin rahojasi käytetään, ja hallinnoija saa tiedon siitä, että asiakkaita kiinnostaa sijoitusten vihreys.