Ilmastonmuutos on kaiken kriisi.

Talvet lyhenevät ja sateet lisääntyvät. Eläinlajit liikkuvat kohti pohjoista ja alueita kuivuu elinkelvottomiksi. Elintapamme ja -keinomme muuttuvat.

Hyvän sään aikana on journalistinen verkkojulkaisu, jossa haluamme nostaa esiin tulevia muutoksia ja pohtia, mitä on vielä tehtävissä. Haluamme avata ilmastopolitiikan taustoja, esitellä ilmastonmuutoksen torjumiseksi työskenteleviä ihmisiä ja käydä siellä, missä ilmastonmuutos jo näkyy tavalla tai toisella.

Julkaisun takana ovat Hyvän sään aikana – Mitä Suomi tekee kun ilmasto muuttaa kaiken -kirjan tekijät. Hyvän sään aikana alkoi opiskeluprojektina Tampereen yliopistolla keväällä 2017, jolloin 21 journalistiikan ja kuvajournalismin opiskelijaa toteutti journalistisen tietokirjan ilmastonmuutoksesta. Syksyllä 2017 julkaistu kirja palkittiin Kanava-palkinnolla vuoden parhaana tietokirjana ja valittiin tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaaksi. Samalla kirjaa varten perustamistamme sosiaalisen median tileistä on tullut kanavia ilmastojournalismin kuratointiin ja ilmastokeskustelun herättämiseen, ja olemme käyneet puhumassa ilmastonmuutoksesta ja ilmastojournalismista ympäri Suomen. Nyt kirjan luoma ilmiö ja yhteisöllisyys jatkavat elämäänsä tässä verkkojulkaisussa.

Mielestämme aikamme tärkein uutinen tarvitsee laajat ja monipuoliset foorumit.

Kirjaa tehdessämme huomasimme, kuinka samaan aikaan ilmastonmuutoskeskustelu kiihtyi. Donald Trumpin uhkaus irrottautua Pariisin sopimuksesta sai osaltaan vastavoimat liikkeelle. Lokakuussa 2017 yli 15 000 tieteentekijää 184 maasta allekirjoitti adressin, jossa varoitettiin ihmiskuntaa ilmastonmuutoksen vaikutuksista. Suomessa presidentti Sauli Niinistö korosti uudenvuodenpuheessaan ilmastonmuutoksen olevan todellinen uhka, ei mielipidekysymys. Myös tiedotusvälineet alkoivat uutisoida tiiviimmin ilmastonmuutoksesta. Vuosi oli jälleen ennätyskuuma ja hiilidioksidipäästöt lähtivät jälleen kasvuun. Hirmumyrskyt Yhdysvalloissa ja helleinferno Euroopassa saivat huomiota. Kuluneena keväänä olemme seuranneet kasvavaa huolta muovinkulutuksesta.

Suomessa ei kuitenkaan ole vielä montaa selkeästi ilmastomediaksi profiloitunutta julkaisua, vaikka aihe on ollut pitkään journalistien asialistalla. Mielestämme aikamme tärkein uutinen tarvitsee laajat ja monipuoliset foorumit. Aiheen käsitteleminen päivittäisessä journalismissa jää usein pirstaleiseksi ja pintapuoliseksi. Verkossa syväluotaava ja monimuotoinen journalismi on ketterämmin toteutettavissa. Haluamme myös kerätä tuottamamme aineiston yhteen paikkaan, josta se on luettavissa kokonaisuutena.

Ilmastojournalismi on kuitenkin hankala laji. Hyvän sään aikana -kirjaprojektin ideana oli kehittää ilmastonmuutoksesta kertovaa journalismia ja kokeilla uusia sekä perusteellisempia tapoja sen tekemiseen. Halusimme laajentaa ilmastonmuutoksen kuvastoa ja kertoa sulavien jäätiköiden lisäksi esimerkiksi suomalaisesta ekoasumisesta tai ilmastonmuutoksen psykologiasta. On edelleen kokeiltava eri näkökulmia, annettava ääni uusille tekijöille ja etsittävä uutterasti ratkaisuja sekä toivon pilkahduksia. Aihetta pitää käsitellä, vaikka tekisi kipeää.

Journalismi yksinään ei ole ratkaisu kaiken kriisiin, mutta se on meidän keinomme käydä kamppailua. Uhkan hillitsemiseksi tarvitaan kokonaisvaltaista politiikan, yhteisöjen ja yhteiskunnan uudelleenjärjestäytymistä.

Uuden ilmastoasioihin keskittyvän julkaisumme on mahdollistanut vuoden ajaksi Tiina ja Antti Herlinin säätiön apuraha. Sivustolla julkaistaan uutta materiaalia muutaman kerran kuukaudessa. Toivottavasti projektistamme versoaa yhä laajempaa ilmastokeskustelua niin mediassa kuin suomalaisessa yhteiskunnassa. Hyvän sään aikana on nyt.

 

Hyvän sään aikana -työryhmä

HSA Facebookissa

HSA Instagramissa

HSA Twitterissä

HSA Youtubessa

HSA Soundcloudissa

 

Ota yhteyttä:

toimitus at hyvansaanaikana piste fi