”Ydinvoima on tällä hetkellä suurin puhdas energianlähteemme”

Erikoistutkija Ville Tulkki haluaa eroon ydinvoimaan liittyvästä leiriytymisestä

Hiiligrilli-podcastsarjan ensimmäisessä jaksossa puhutaan ydinvoimasta. VTT:n erikoistutkija Ville Tulkki purkaa kahteen leiriin jakautunutta keskustelua ja kertoo, mitä uutta pienikokoiset ydinreaktorit voisivat tuoda päästövähennystalkoisiin.

Ydinvoiman parissa työskentelevää VTT:n erikoistutkija Ville Tulkkia keskustelu ilmastonmuutoksesta ärsyttää. Keskustelu itsessään on hyvästä, mutta ilmastonmuutoskysymyksissä puhutaan Tulkin mielestä vääristä asioista.

”Puhutaan uusiutuvista, kun pitäisi puhua vähäpäästöisistä. Uusiutuvien tukeminen on asia, jonka taakse kaikki voivat mennä: Minusta uusiutuvat energianlähteet ovat hyvä asia, kaikkien poliitikkojen mielestä uusiutuvat energianlähteet ovat hyvä asia. Kun aletaan puhua vähäpäästöisyydestä, mukaan tulee ydinvoima, joka on äärimmäisen politisoitunut aihe. Sitten ollaankin yhtäkkiä kauhean nihkeitä.”

Ville Tulkistakin piti tulla uusiutuvien energianlähteiden tutkija. Opintojensa aikana hän kuitenkin päätti, että on hyvä tutustua asiaan, jota vastustaa. Lopulta entisestä ydinvoiman vastustajasta tulikin ydinvoimatutkija. Tulkki toivoo, että keskustelussa päästäisiin yli leiriytymisestä ja joko/tai-ajattelusta.

”Ilmastonmuutos on akuutti ongelma. Nyt pitäisi tehdä todella paljon työtä hiilidioksidipäästöjen lopettamiseksi, ja silloin ydinvoima on yksi asia, johon pitäisi panostaa. Uusiutuvat tulevat olemaan päävastuussa puhtaassa energiantuotannossa, mutta ydinvoima on tällä hetkellä suurin puhdas energianlähteemme, ja silläkin tulee olemaan iso rooli tulevaisuudessa. Ydinvoimaa ei vielä aivan tunnisteta osaksi ratkaisua.”

Tällä hetkellä Tulkki työskentelee VTT:llä erikoistutkijana pienten modulaaristen reaktoreiden, SMR:n parissa. Niiden avulla ydinvoimaa voitaisiin käyttää nykyisen sähköntuotannon lisäksi myös lämmöntuotantoon ja esimerkiksi kaupunkien lämmittämiseen. Sarjatuotantona valmistuvat pienet voimalat voisivat olla tulevaisuuden ratkaisu. Tulevaisuus on kuitenkin lähellä ja uusien ydinvoimaloiden valmistuminen hidasta. Ehtiikö ydinvoima ratkaisuksi vähentämään päästöjä ajoissa? Entä miten ydinvoimatutkija suhtautuu tutkimansa energianlähteen aiheuttamiin riskeihin ja pelkoihin?

Kuuntele Hiiligrilli-podcast alta.

Kuka?

Nimi:Ville Tulkki (Twitter: @VTulkki)
Ikä:37
Koulutus:Tekniikan tohtori
Työura:Teknillinen korkeakoulu, energiatieteiden laboratorio (2005-2009), Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy (2009-)
Ammatillinen intohimo: Positiivisen muutoksen edistäminen tieteen ja tekniikan keinoin.
Uran huippuhetki: Viimeisen vuoden aikana olen päässyt näkemään, miten oma työni kantaa hedelmää, kun ydinenergia ja sen uudet sovellukset on jälleen tunnistettu mahdolliseksi ratkaisuksi yhteiskunnan irrottamisessa fossiilisista polttoaineista.
toimittanut

Kaisa Uusitalo

Kaisa Uusitalo on toimittaja, jonka mielestä journalismin tehtävä on selittää maailmaa ja asettaa asioita kontekstiin. Ilmastokysymysten lisäksi hän on erikoistunut saksankielisen maailman yhteiskuntaan ja kulttuuriin.