Kansikuva: Linda Manner

Hyvän sään jälkeen – journalismia ilmastokriisin keskeltä

Uusi e-kirja julkaistu – ilmastomedian aktiivinen työ päättyy

Toimitus · 7.6.2021


 

Hyvän sään aikana -verkkomedia keskittyi kolmen vuoden ajan ilmasto- ja ympäristökysymyksiin. Työryhmä oli mukana ilmastojournalismin ja -keskustelun muutoksessa. Nyt verkkomedia hiljenee, mutta työ on koottu tuoreeseen e-kirjaan.

Murros tapahtui 2010-luvun puolivälin tienoilla. 

Valtiot solmivat historiallisen Pariisin ilmastosopimuksen vuonna 2015, ja hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli IPCC julkaisi järisyttävän raportin lämpenevästä maailmasta kolme vuotta myöhemmin. Ihmiset vaativat enemmän toimia. Ilmastosta tuli olennainen osa politiikkaa ja vaaleja ympäri maailmaa. 

Julkaisimme syksyllä 2017 tietokirjan Hyvän sään aikana – mitä Suomi tekee, kun ilmasto muuttaa kaiken. Kirjan julkaisu osui juuri ilmastokeskustelun murroksen taitekohtaan.

Kirja menestyi. Haimme apurahaa ja perustimme verkkomedian keväällä 2018. Hyvän sään aikana, tutummin HSA, toimi kahden eri apurahahankkeen ajan kevääseen 2021 asti.

Näinä vuosina kirjan työryhmä tutki, haastatteli ja kirjoitti. Missä ja miten ilmastonmuutos ja muuttuva politiikka näkyvät? Syntyi artikkeleita muun muassa Puolan happibaareista, saamelaisten poronhoitoelinkeinosta ja kulttuuriperinteestä, uskonnon ja ilmaston suhteesta ja paremman maailman unelmoinnista.

Artikkelien julkaisun lisäksi teimme podcasteja, vierailimme puhujina erilaisissa tilaisuuksissa, tapasimme ilmasto- ja ympäristöalan vaikuttajia ja järjestimme ilmastokoulutuksia lukiossa ja peruskoulussa.

Verkkomedian elinkaaren aikana ilmastokeskustelussa laajeni käsittelemään myös luonnon monimuotoisuuden katoa ja luonnonresurssien liikakäyttöä. Jutuissa käsittelimme ilmastoaiheiden lisäksi myös laajemmin ympäristössä tapahtuvia muutoksia. Viimeistään helmikuussa 2021 julkaistu Dasguptan raportti toi biodiversiteettikeskustelun osaksi ympäristöjournalismin valtavirtaa.

Hyvän sään aikana -verkkomedia lopettaa nyt aktiivisen toimintansa. Sivustolla ei julkaista enää uutta sisältöä säännöllisesti.

Halusimme koota työtämme yksiin kansiin, ja kustantajamme Into oli halukas julkaisemaan tekstejämme. Toimitimme verkkomediassa julkaistuista reportaaseista, henkilöhaastatteluista, ilmiöjutuista, esseistä ja kolumneista artikkelikokoelman, Hyvän sään jälkeen – journalismia ilmastokriisin keskeltä. E-kirja julkaistiin toukokuussa 2021. Kirja vie keskelle ilmastokriisiä, jonka ratkaisuja pohditaan niin politiikan pöydissä kuin mielenosoituksissa. Artikkeleista välittyy ajankuvaa Suomesta ja Euroopasta, jotka ponnistelevat kohti kestävämpää tulevaisuutta.

Vaikka Hyvän sään aikana -media hiljenee toistaiseksi, sen tekijät jatkavat työskentelyä toimittajina, tutkijoina ja viestinnän ammattilaisina – paljon myös ilmasto- ja ympäristöaiheiden parissa. Työryhmälle voi edelleen esimerkiksi ehdottaa yhteistyötarjouksia tai pyytää asiantuntijaksi verkkosivujen kautta.

 

Kiitos Tiina ja Antti Herlinin säätiö, Into Kustannus ja kaikki, jotka ovat auttaneet meitä työssämme.

 

Ota yhteyttä:

toimitus@hyvansaanaikana.fi